2022. szeptember 8., csütörtök

Ez történt - 2022. szeptemberi AdatSzalon

A nyári szünet végeztével ismét körbe ültük azt a bizonyos asztalt a kamarában. A mai beszélgetés témái két téma köré csoportosultak.

Először Adél tartott előadást a Forbes határozatból. Részletesen bemutatta mind a hatóság előtti eljárást, mind a bírósági határozatot, kiemelve, hogy az eljáró jogi képviselők milyen remek szakmai munkát végeztek az ügyben. A Forbes határozat nagyon sok olyan megállapítást tesz, mely az adatkezelés alapjaira vonatkozik, ezért nem kizárólag a sajtó általi adatkezelés terén lehet hasznos olvasmány. A határozat főbb kérdéskörei: a sajtó adatkezelésének jogalapja (e/f/a pontok), melyek a valid adatkezelési célok, közfeladatnak minősül-e a média által ellátott szerep, a tájékoztatás helyes tartalma, stb. Számomra a legérdekesebb kérdés, amit boncolgat, hogy személyes adatnak minősül-e a vélemény. Ezzel kapcsolatban pedig felmerült a beszélgetés során, hogy a tény és vélemény között hol húzható meg a határ, különös tekintettel a GDPR személyes adat fogalmára. Azt hiszem, ezt a témát még elő fogjuk venni későbbi szeánszok alkalmával.

A határozat az alábbi linken érhető el:

https://www.naih.hu/hatarozatok-vegzesek/birosagi-jogorvoslatok/file/388-itelet-a-naih-2020-1154-sz-ugyben-fovarosi-torvenyszek-104-k-701-309-2021-15

A NAIH 2021-es beszámolója, melyből szintén idézett Adél:

https://www.naih.hu/eves-beszamolok

Ezt követően Dóra tartott rövid gondolatébresztő előadást a hatóság általi adatkezelésről. A téma aktualitását egy kolléganő felvetése adta, mely szerint a hatóságok számos, teljesen felesleges adatot küldenek szét eljárásuk során, mely sértheti érintettek érdekeit. Erre kifejezetten példának hozta a közjegyző hagyatékátadó végzését, melyben az összes örökös összes adata utazik minden címzetthez - teljesen szükségtelenül. Ebben a körben megállapítottuk, hogy a bíróságokra és hatóságokra - amennyiben nem bűnüldözési, bűnmegelőzési adatkezelésről van szó - a GDPR hatálya vonatkozik. Így bár a hatóságok rendelkeznek jogalappal ezen adatok kezelésére, az adattovábbítást külön adatkezelési műveletként kell vizsgálni. Megállapítottuk, hogy az adattovábbítás során általában nem tárható fel olyan adatkezelési cél, mely jogszerűvé teszi az ilyen határozatok teljes terjedelemben történő továbbítását. Szorgalmazzuk, hogy a kollégák az eljárásaik során hívják fel erre a tényre a hatóság figyelmét annak érdekében, hogy a jogszerűtlen adatkezelést megakadályozzuk, mely esetleg az ügyfél érdekeinek sérelmével is járhat. Célszerű javasolni a hatóság számára, hogy az általa meghozott határozatnak csupán a kivonatát továbbítsa. A figyelemfelhívásra közzé fogunk tenni szövegjavaslatot, ami tetszőlegesen bevágható a beadványokba. 

Ezt követően Eszter tartott előadást a magánvádlói adatkezelésről. Az általa hozott hatósági határozat szintén nagyon érdekes kérdéseket vet fel, melyet azonban nem részleteznék, mivel az előadás vázlatát Eszter meg fogja osztani velünk itt, a blogon. Ehhez egy kicsi türelmet kérünk.

Nagyon köszönjük azoknak, akik ma is velünk tartottak. Szerintem megint inspiráló beszélgetéseket folytattunk, és örömömre új embereket is megismerhettünk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése